Zaterdag 15 oktober was het de Internationale Dag van de Witte Stok 2022. Al sinds 1970 vieren we ieder jaar de Dag van de Witte Stok. Op deze Dag staan we stil bij blinden en slechtzienden, die zelfstandig door het leven gaan en hoe knap dat eigenlijk wel niet is. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid.

Campagne “Oog voor een ander”

De Oogvereniging, NS en ProRail lanceerden daarom samen de campagne ‘Oog voor een ander’. Dit doen zij om reizigers bewust te maken van slechtziende of blinde medereizigers. Daarnaast krijgen zij handige tips zodat zij reizigers met een visuele beperkingen kunnen helpen in de trein of op het station.

Uit onwetendheid komt het voor dat reizigers bijvoorbeeld koffers of tassen op de geleidelijnen plaatsen. Anna Kruithof is teammanager Tickets & Service bij NS en weet als geen ander hoe het is om als slechtziende reiziger met de trein te reizen. ‘’Zelf werk ik op het station en reis ik met de trein om op het werk te komen. Dagelijks maak ik mee dat reizigers tijdens het wachten midden op de geleidelijnen staan. Vaak weten reizigers niet dat deze lijnen zijn bedoeld voor blinden of slechtzienden om de weg te vinden door het station en op de perrons. Met deze campagne hopen we reizigers wat bij te brengen over hoe het is om te reizen met een visuele beperking’’, aldus Anna.

Internationale Dag van de Witte Stok

Op 15 oktober, de Internationale Dag van de Witte Stok, konden belangstellenden tussen 12:00 en 15:00 op Utrecht Centraal  met behulp van een simulatiebril beleven hoe het is om te reizen met een visuele beperking. Ook konden ziende reizigers met de bril op proberen om de geleidelijnen te volgen. Daarnaast organiseerden regionale ledengroepen van de Oogvereniging activiteiten in verschillende stationsgebieden.

De beelden van de campagne zijn te zien zijn op schermen in treinen en op perrons. Ook is er een online campagne op de social media kanalen van NS en van de Oogvereniging.

Wil je weten hoe iemand met een visuele beperking met bus, tram, trein en metro reist? Debby Buis vertelt je er meer over in haar blogpost.

Debby is – zoals ze het zelf schrijft – een tikje anders. Op haar blog geeft ze je iedere vrijdag een kijkje in haar leven met een visuele beperking. Zelfspot, geen blad voor de mond nemen en een grote dosis positiviteit is haar 3-mix.

Debbie Buis - Tikje Anders