Op 15 oktober is het de internationale Dag van de witte stok. Nationaal en internationaal vragen blinde mensen en mensen met een visuele beperking die afhankelijk zijn van de witte stok, om begrip van de medemens die gebruik maakt van de openbare ruimte.

Het thema van dit jaar is: op pad met de witte stok, geef ons de ruimte! Het idee is dat er aandacht wordt gevraagd om mensen met de witte stok de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te oriënteren onderweg.

Helaas weten veel mensen zonder een visuele beperking niet waar de witte stok met de twee rode ringen voor staat.

Wist je dat…

  • … de Brit James Briggs als eerste zijn wandelstok verfde nadat hij blind was geworden, zodat hij veilig over straat kon?
  • … geleidelijnen, in de volksmond ook blindegeleidelijnen genoemd, witte reliëflijnen zijn op straat om slechtziende en blinde mensen helpen om hun weg te vinden? Zet je fiets, scooter of reclameborden (als middenstander) niet op deze lijnen!
  • … blinden of slechtzienden met een tast- of herkenningstok iets hebben wat verder alleen hulpvoertuigen met blauwe lichten en sirene hebben, namelijk absolute voorrang als ze aangeven dat ze de straat willen oversteken?

In een steeds drukker verkeersbeeld, met e-bikes, speedpedelacs en stille electrische auto’s, kunnen blinden en slechtzienden wel wat meer begrip en bekendheid voor de witte stok gebruiken.

Help je mee om de witte stok meer bekendheid te geven?