Opleiding Professioneel Stoelmasseur

Wil jij aan de slag als professioneel stoelmasseur?

Dan zoeken wij jou! In verband met de groei van ons klantenbestand zijn wij actief op zoek naar enthousiaste en professionele stoelmasseurs met een visuele beperking om ons hechte massageteam te versterken. Om onze hoge kwaliteitstandaarden en die van onze klanten te waarborgen, hebben wij besloten – in samenwerking met Group Moovs – een eigen Europees geaccrediteerde* stoelmassage opleiding op te zetten.

De eerste pilot van deze opleiding staat gepland in het voorjaar van 2024. Geïnteresseerd?

Lees dan snel verder!

* De aanvraag voor de accreditatie is ingediend en wij verwachten binnenkort een positief besluit op onze ingediende aanvraag.

De opleiding tot Professioneel Stoelmasseur in het kort

De opleiding tot Professioneel Stoelmasseur vindt plaats in kleine groepen (4-6 deelnemers) gedurende twee geheel verzorgde weekenden op een voor blinden en slechtzienden toegankelijke locatie.

Tussen beide opleidingsweekenden wordt van de deelnemers verwacht dat zij een minimaal aantal stoelmassages verzorgen én reflectieverslagen schrijven, stage lopen en diverse opdrachten voorbereiden voor het examen. De opleiding bestaat uit bijna 100 opleidings- en oefenuren.

De opleiding wordt verzorgd door onze hoofddocent Ingrid Smith. Zij heeft al meer dan 20 jaar massage ervaring en geeft al heel wat jaren les. Ook heeft ze ervaring met het lesgeven aan mensen met een visuele beperking (o.a. Blindfulness Retraites) en weet uit haar persoonlijke en professionele ervaring precies waar ze op moet letten en welke aanwijzingen ze moet geven. Daarnaast is Ingrid gediplomeerd mindfulnesstrainer en yogadocent.

Ingrid heeft zelf een progressieve oogaandoening en ziet nog ongeveer 2 procent.

Stoelmassages Tijdens Week Van De Werkstress 2023

Docent Chris Bergman

Docent Chris Bergman is sportman in hart en nieren. Oorspronkelijk jaren werkzaam geweest als chef-kok, maar ook altijd fanatiek vechtsporter. Chris heeft van zijn hobby en sport zijn beroep gemaakt en geeft nu les in contactsporten (jiujitsu, karate, etc.) en geeft trainingen op het gebied van weerbaarheid, omgaan met agressie en assertiviteit. Daarnaast is Chris een ervaren (stoel)masseur en trainingsacteur.

Chris zet zijn jarenlange ervaring graag in om mensen op een gezonde manier in beweging te brengen. Chris is vanaf zijn pubertijd ernstig slechtziend.

De ervaren trainers van Group Moovs zullen de deelnemers meenemen op het gebied van communicatie, sociale vaardigheden, klantgerichtheid en ondernemerschap.

Naast de aanwezigheid van de docenten is er gedurende de twee weekenden voldoende begeleiding (vanuit The Chairmen at Work) aanwezig.

Binnenkort verschijnt er een podcast, waarin wij jou meenemen in hoe een dag als stoelmasseur eruit ziet. Graag geven wij je nu alvast op hoofdlijnen een inkijkje in de onderwerpen van de opleiding.

Opbouw opleiding Professioneel Stoelmasseur

Vooraf: Individuele voorbereiding (2 weken)

 • Podcast: Een werkdag als stoelmasseur – In deze podcast nemen we je mee in hoe een werkdag als stoelmasseur eruit ziet, wat je tijdens de opleiding leert over ondernemerschap en hoe je jezelf in de toekomst blijft ontwikkelen als stoelmasseur en ondernemer.
 • Podcast: Anatomie voor stoelmasseurs – We leggen de anatomie uit die je als stoelmasseur moet kennen, zodat je alvast weet waar de verschillende belangrijke spieren zich bevinden en wat hun functie is.
 • Uitdaging: Nadenken over hoe je omgaat met verschillende situaties – Als stoelmasseur kom je tijdens je werkdagen in verschillende situaties met klanten en opdrachtgevers terecht. Aan de hand van een aantal casussen kun je vooraf al nadenken hoe je hiermee zou omgaan als voorbereiding op de rest van de opleiding.
 • Uitdaging: Wensen en verbeelden van ondernemerschap als stoelmasseur – We nemen je tijdens de opleiding mee in het realiseren van jouw wens als ondernemer volgens de creatiespiraal. Vooraf denk je alvast na wat jouw wens is en hoe het resultaat daarvan eruit ziet, zodat je daar later verder mee aan de slag kunt.

Eerste opleidingsweekend (vrijdag 10.00 uur t/m zondag 15.00 uur)

Massagetechnieken en anatomie

 • Training & oefensessie: Intake afnemen bij klanten – Je leert hoe je voorafgaand aan een stoelmassageeen intake afneemt bij de klant en welke contra-indicaties belangrijk zijn om op te letten. Je oefent hier direct mee samen met mededeelnemers.
 • Training & oefensessie: Massagetechnieken en anatomie – Je leert welke massagetechnieken er zijn, in welke volgorde en wanneer je ze (wel of niet) gebruikt en hoe je de technieken uitvoert. Ook staan we stil bij de anatomie waar je tijdens een stoelmassage mee te maken krijgt. Je oefent de verschillende massagetechnieken met mededeelnemers en krijgt daarbij feedback van onze docenten.

Communicatie, sociale vaardigheden en klantgerichtheid

 • Training en rollenspellen: Communicatie met opdrachtgevers en klanten – Je leert op een sociale en klantgerichte manier communiceren met klanten en opdrachtgevers. Je leert technieken en methodes die helpend zijn in situaties waar stoelmasseurs mee te maken krijgen en oefent daarmee in casussen en rollenspellen met mededeelnemers en een trainingsacteur.

Hygiëne, persoonlijke verzorging en omgaan met materialen

 • Interactieve sessie: Voorbereid op pad – In interactie met mededeelnemers en onze trainer bespreek en oefen je wat je als stoelmasseur ter voorbereiding en bij het afronden van een opdracht moet doen.
 • Training & oefensessie: Voorbereiden en afronden van een massage – Je leert hoe je je op locatie voorbereidt op een massage en wat je doet bij het afronden en oefent daarmee met mededeelnemers.

Ondernemerschap

 • Inspiratiesessie: De stap naar ondernemerschap durven zetten – De stap durven zetten naar ondernemerschap is niet makkelijk. Aan de hand van sprekers, ervaringsverhalen en oefeningen nemen we je mee in de creatiespiraal, die je helpt om de stap te zetten als je er klaar voor bent.
 • Training: Ondernemerschap stap voor stap – Stap voor stap vertellen we je wat belangrijk is als je ondernemer wordt, waarbij we je verschillende hulpmiddelen en bronnen aanreiken.
 • Werksessie: Actieplan ondernemerschap uitwerken – Aan de hand van persona’s zoek je met mededeelnemers uit wat belangrijk is voor toekomstige ondernemers met een visuele beperking en vervolgens maak je een start met je eigen actieplan ondernemerschap voor de examinering.

 

Tussentijds: Oefenen en uitwerken (minimaal 6 weken)

 • Podcast: De creatiespiraal – We leggen alle stappen van de creatiespiraal uit inclusief vragen, uitdagingen en opdrachten om dat op je eigen situatie toe te passen.
 • Podcast: Massagetechnieken – We leggen alle geleerde massagetechnieken nogmaals uit om verder mee te oefenen en ze te herhalen.
 • Uitdaging: Massages oefenen bij persoonlijke contacten – Oefen minimaal 12 stoelmassages bij persoonlijke contacten ter voorbereiding op de proeve van bekwaamheid in het examineringsweekend en reflecteer zelf en met je ‘klanten’ op hoe dit ging.
 • Ministage: Masseren voor The Chairmen at Work – Oefen stoelmassages tijdens een meeloopstage bij The Chairmen at Work, zodat je in de praktijk ervaart hoe het is om als stoelmasseur te werken.
 • Hulpmiddel: Sociale kaart ondernemerschap met visuele beperking -Je krijgt een overzicht van verschillende hulpmiddelen voor (toekomstige) ondernemers met een visuele beperking.
 • Hulpmiddel: Bruikbare bronnen ondernemerschap – Je krijgt een lijst met bruikbare bronnen voor de verschillende stappen die je moet zetten om ondernemer te worden.
 • Uitdaging: Actieplan ondernemerschap uitwerken – Werk aan de opdracht voor de examinering om een actieplan uit te werken voor ondernemerschap in je eigen situatie.
 • Sparring partners: Actieplan ondernemerschap bespreken met mededeelnemer – We koppelen deelnemers aan elkaar in duo’s, zodat je tijdens de opleiding contact met elkaar kunt opnemen om elkaar te helpen en uitdagingen bij het maken van je actieplan met elkaar kunt bespreken.

Examineringsweekend (vrijdag 13.00 uur t/m zondag 15.00 uur)

Algemeen

 • Vragen- en oefensessie – Er is nog tijd en ruimte om vragen te stellen aan trainers en te oefenen voordat de examinering begint.

Examinering masseren

 • Proeve van bekwaamheid: Massageopdracht van begin tot eind -Aan de hand van een vooraf gespecificeerde casus voer je een volledige massageopdracht uit van begin tot eind, die door twee examinatoren wordt beoordeeld.
 • Proevegesprek: Massageopdracht van begin tot eind -Met de examinatoren van je proeve van bekwaamheid ga je in gesprek over de massageopdracht, waarbij je vragen krijgt over de keuzes die je maakte en onderdelen die wellicht minder duidelijk aan bod kwamen tijdens de proeve van bekwaamheid, zodat de examinatoren de beoordeling definitief kunnen maken en je de kans hebt om aandachtspunten uit de proeve van bekwaamheid te benoemen en/of te corrigeren.

Examinering ondernemerschap

 • Werkstuk: Actieplan ondernemerschap -Je werkt een actieplan voor ondernemerschap in je eigen situatie uit, in een zelf gekozen vorm (bijv. tekstueel, gesproken of video). Dit wordt door een examinator beoordeeld voorafgaand aan het examineringsweekend.
 • Proevegesprek: Ondernemerschap -Met de examinator van je actieplan spreek je over de keuzes die je hebt gemaakt en hoe je het actieplan in de praktijk gaat uitvoeren, zodat de examinator de beoordeling definitief kan maken en je de kans hebt om aandachtspunten uit je werkstuk te benoemen en/of te corrigeren.

Afronding opleiding

 • We ronden de opleiding feestelijk af inclusief het uitreiken van diploma’s. Ook kijken we gezamenlijk terug op de opleiding en kijken we vooruit naar de toekomst.