Onbeperkt ondernemen voor mensen met een (visuele) beperking

Voor mensen met een (visuele) beperking is het vaak lastig om een baan te vinden en te behouden. Veel talent blijft daardoor onbenut. Het starten van een eigen onderneming is een goed alternatief. Toch aarzelt een groot aantal ondernemende mensen met een beperking om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Het project Onbeperkt Ondernemen geeft een duwtje in de rug. Dankzij de bijdrage van onze donateurs kunnen wij dit baanbrekende project mede mogelijk maken!

Joost de Rigter – Coach

Van tegenslag naar succes. Je kunt meer dan je denkt. Als je op 26-jarige leeftijd ineens hoort dat je blind wordt moet je even schakelen. Maar dat kan Joost! Nu is hij een succesvol ondernemer en biedt hij werk aan veel anderen met een beperking.
Joost Rigter – oprichter van The Chairmen at Work én motivational speaker – weet uit ervaring wat succesvol ondernemen met een visuele beperking inhoudt.
Hij is één van de coaches in het project Onbeperkt Ondernemen. Dit project is een initiatief van het Bartiméus Fonds, in samenwerking met IncluVisie en met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Babbage, Ictoria.nl en The Chairmen at Work.

Veel vragen

Tjarda Struik is programma manager onderwijs en werk bij het Bartiméus Fonds: ‘We merken dat mensen met een (visuele) beperking die overwegen een eigen onderneming te starten, veel vragen hebben. Bijvoorbeeld: Wat is de invloed op mijn uitkering en op de inkomstenbelasting? Hoe werf ik klanten? En hoe regel ik werkplekaanpassingen? Verder weten ze niet van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Met het project Onbeperkt Ondernemen willen we helpen met deze vragen. Zodat ze ondanks alle obstakels als ondernemer aan de slag kunnen.’

Meer eigen regie

Tjarda: ‘Met een eigen onderneming heb je meer eigen regie dan in een baan. Je kunt bijvoorbeeld beter je eigen werkwijze en werktijden bepalen. Want een opdrachtgever maakt het niet uit welke uren je werkt. Als de opdracht maar goed wordt uitgevoerd. Dat zijn belangrijke voordelen voor mensen met een beperking. Ze kunnen zo binnen hun eigen grenzen optimaal functioneren en zo zorgen voor een eigen inkomen.’

Ondernemers gezocht

Het project Onbeperkt Ondernemen staat open voor tien (door)startende ondernemers met een visuele beperking of een andere beperking. Tjarda: ‘Aanmelden kan nog steeds! Je krijgt dan een jaar lang ondersteuning van verschillende professionals bij het opzetten van je eigen bedrijf binnen de (zakelijke) dienstverlening. Heb je een levensbepalende lichamelijke beperking, maar zie je dit niet als een obstakel om je droom waar te maken? Meld je dan aan via de website van Incluvisie.’

Ondernemen, waag jij de stap?

Je barst van de ideeën, bent geen type om af te wachten en wilt gewoon je eigen boterham verdienen. Oja, en je hebt ook een beperking. Maar die bepaalt voor jou niet hoe je leeft.

Herken je je hierin? Zou je heel graag voor jezelf beginnen, maar weet je niet precies waar te beginnen? Loop je vast in loondienst en zie je voor jezelf kansen als zelfstandige? Dan is het project ‘Onbeperkt ondernemen’ echt iets voor jou. We gaan je een jaar lang intensief begeleiden, zowel één-op-één als met je 9 collega-ondernemers in het project. Zo heb je hulp speciaal toegespitst op jouw kennis, ervaring en dienst maar ook de steun en input van een groep mensen die hetzelfde traject lopen.

We helpen je bij het beantwoorden van vragen rondom je uitkering, het voeren van je eigen administratie, regelen van de aanpassingen die jij nodig hebt voor je werkplek, hoe je klanten vindt en hoe je je uurtarieven en prijzen bepaalt.

Wat ga je doen

Je wordt een jaar lang begeleid door je eigen bussinescoach; een ondernemer die uit ervaring weet wat jij als startende ondernemer met een beperking allemaal tegenkomt. Een van die coaches is de oprichter van The Chairmen at Work: Joost Rigter. Daarnaast volg je samen met de andere deelnemers workshops waarin je van alles leert dat jou kan helpen een succes van je onderneming te maken. Van het maken van een ondernemersplan tot het opstellen van een marketingplan. En van het opbouwen van een zakelijk netwerk tot kennis over belastingwetgeving en ondernemen naast een uitkering. Aan het eind van dit project ben jij gestart met jouw onderneming en hard op weg hier een succes van te maken!

Dit project wordt ondersteund door Het Bartiméus Fonds, Stichting het Gehandicapte Kind en Nationale Postcode Loterij.