Op 4 januari vieren we Wereld Braille Dag, ter ere van de geboortedag van Louis Braille (214 jaar geleden geboren). Hij is de visionair achter het brailleschrift. Het doel van deze dag is om jaarlijks de relevantie en impact van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Wist jij dit al over het speciale alfabet?

Uitvinder braille

In 1829 bedacht Louis Braille het brailleschrift nadat hij op driejarige leeftijd blind was geworden door een ongeluk. Op tienjarige leeftijd ging de jonge Louis naar het Nationaal Instituut voor Blinde Kinderen in Parijs.

In de Franse hoofdstad stuitte Braille op een speciaal ‘nachtschrift’ dat was ontwikkeld door een officier van het Franse leger. Dit schrift was ontworpen om ’s nachts boodschappen naar het front te communiceren. Op een raster van twaalf punten werden reliëfcodes aangebracht, die tastbaar waren in het donker. Dit inspireerde Louis waarschijnlijk om iets soortgelijks te creëren voor blinden. Op vijftienjarige leeftijd ontwierp hij het brailleschrift, dat meteen zo effectief was dat het later nooit meer is gewijzigd.