Inclusie en diversiteit op evenementen, congressen en festivals wordt steeds belangrijker. Lees tips over het inclusief maken van uw congres of evenement.

Daarbij wordt veel gekeken naar het inclusief maken van het evenement zelf – is het veilig en toegankelijk voor iedereen? Maar een pro-actieve benadering om een inclusief congres of evenement kan zijn het inhuren van de blinde en slechtziende masseurs van The Chairmen at Work.

Event Inspiration – het platform voor de evenementenbranche waar kennis, vacatures en inspiratie gedeeld wordt – schreef vandaag op haar website het volgende artikel:

Vertrouw blind op The Chairmen at Work; stoelmassage door masseurs met visuele beperking

Stoelmassages op evenementen; we zien ze vaak terugkomen en heel eerlijk… het is altijd heerlijk om onder handen genomen te worden. Maar op welke stoel je ook gaat zitten, het is redelijk inwisselbaar. Tot nu!

Want The Chairmen at Work is een organisatie die als missie heeft de zelfstandigheid van talentvolle, professionele masseurs met een visuele beperking te vergroten. Dat voelt toch beter.

Vanuit die gedachte is Joost The Chairmen at Work begonnen. Door de vitaliteitsdiensten af te nemen draag jij als organisatie bij aan een inclusieve duurzame samenleving.

Dus zoek je een stoelmassage op jouw evenement, boek dan één van deze professionele masseurs. Sterker nog; wij geloven dat zij door hun beperking nog veel beter in staat zijn om op de tast te voelen waar eventuele blokkades of spanning in jouw lichaam zitten. Kom jij binnenkort super soepel uit de stoel?

Website Event Inspiration

Meer tips voor inclusieve evenementen en congressen

Inclusieve omgeving

Een evenement toegankelijk maken is afhankelijk van het soort evenement. Als het evenement bijvoorbeeld in een gebouw plaatsvindt, is het belangrijk om te controleren of het gebouw toegankelijk is voor mensen met een handicap. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er een lift aanwezig is of dat er een aangepaste toiletvoorziening is.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er een geschikte locatie is voor mensen met een visuele beperking. Dit betekent dat er voldoende verlichting is, meer contrast in de kleuren en duidelijke richtingaanwijzers.

En denk ook aan slechthorende bezoekers – is de geluidsinstallatie voldoende voor gasten met gehoorproblemen om alles te volgen of is het inhuren van doventolken gewenst.

Diversiteit in organisatie team

Maar inclusiviteit en diversiteit kan ook al beginnen bij de samenstelling van het team dat het evenement of congres organiseert. Diversiteit in een team is belangrijk omdat verschillende perspectieven bij de ontwikkeling en uitvoering van een congres of evenement te kunnen benutten.

Verschillende groepen mensen met verschillende achtergronden kunnen elkaar aanvullen en daardoor de kwaliteit van het congres verbeteren. Diversiteit creëert een betere sfeer in het team, waardoor iedereen zich vrijer voelt om ideeën aan te dragen. Ook vermindert het de kans op verkeerde interpretaties en vermijdt het vooroordelen.

Elke doelgroep welkom

Daarnaast is het van belang dat gasten van een evenement of congres zich welkom voelen omdat de catering om het event heen ook divers is (vegetarisch, vegan, halal, kosjer etc)

Congres inhoudelijk inclusief maken

Ook in het opzetten van bijvoorbeeld een congres kun je kiezen voor diversiteit in sprekers. Joost Rigter – oprichter van The Chairmen at Work – is een veelgevraagde spreker die hoop en inspiratie biedt aan congresbezoekers.

Joost besloot na zijn diagnose dat hij blind zou worden te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Hij zocht naar kansen en creatieve oplossingen die anderen misschien nooit ontdekt zouden hebben. De visie van Joost is door naar mogelijkheden te kijken, en daardoor de focus te verleggen van de beperkingen die we ervaren, naar de kansen die we kunnen benutten. We kunnen ook nieuwe ideeën verkennen en nieuwe manieren bedenken om onze doelen te bereiken. Met een positieve en open geest kunnen we meer uit onze ervaringen halen.

Website Joost Rigter