Onbeperkt in je werk: Evelien Hogers –  streeft met haar project Onbeperkt in je werk naar een inclusieve maatschappij waar iedereen mag en kan werken. Sind juni 2023 brengt zij wekelijks een verhaal over iemand met een arbeidsbeperking op zijn of haar werk. Deze week schrijft Evelien Hogers (bedrijfsfotograaf) over Monique Keur – een slechtziende massseuse die naast haar eigen praktijk ook werkt voor The Chairmen at Work.

Project onbeperkt in je werk

Evelien Vennema-Hogers fotografeert de inclusieve arbeidsmarkt. In dit gesprek vertelt ze over de gedachte achter de serie Onbeperkt in je werk: bedrijven én mensen met een arbeidsbeperking inspireren om naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen te kijken.

Ze maakt een serie waarbij ze mensen met een arbeidsbeperking fotografeert op hun werkplek en interviewt over hun persoonlijke verhaal. “Ik wil laten zien dat werken met een ‘arbeidsbeperking’ gewoon kan.”

Met haar project wil Evelien bedrijven én personen met een arbeidsbeperking inspireren om te kijken naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen op het gebied van werken. “Het is mijn missie om impact te maken en eraan bij te dragen dat er meer banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking.”

Meer verhalen en prachtige foto’s op: https://evelienhogers-bedrijfsfotograaf.nl/onbeperkt-in-je-werk

Het verhaal van Monique Keur

Monique Keur (54) is een zeer slechtziende massagetherapeut. Ze heeft haar eigen praktijk en werkt onder andere voor ‘The Chairmen at Work’, een platform dat uitsluitend werkt met ernstig visueel beperkte masseurs. Het bedrijf is opgericht door Joost Rigter, die sinds zijn 26e zeer slecht ziet. Zij verzorgen o.a. (stoel)massages en workshops bij bedrijven op locatie.

Monique ziet met één oog zo’n 15%, haar andere oog is blind. Ze draagt een bril van +15 om dit zicht te halen. Zij omschrijft het als volgt; “als jij details van een bakstenen muur op vijf meter afstand kan zien, dan moet ik er een meter vanaf gaan staan om die zelfde details waar te nemen”. Zonder bril ziet zij nagenoeg niets. Haar slechtziendheid is aangeboren dus ze weet niet beter. Tot haar vijfde kon zij nog met twee ogen (slecht) zien. Tijdens één van de vele operatie is er iets mis gegaan, waardoor ze het zicht in haar rechteroog helemaal verloor.

Monique heeft haar passie gevonden in massage. In 2006 deed zij al een opleiding ontspanningsmassage, waar vooral haar familie en vrienden de eerste jaren van mochten profiteren. In 2017 is zij dat professioneel gaan uitbreiden toen haar kinderen volwassen waren. Ze heeft inmiddels allerlei soorten diploma’s gehaald, van sportmassage tot stoelmassage. En van massage bij kanker tot medische basiskennis.

Inmiddels werkt ze al een paar jaar voor The Chairmen at Work. “Het voordeel van hun werkwijze is dat een dag voor de massages de massagestoel op locatie wordt gebracht, hierdoor hoeven de masseurs – die veelal met het openbaar vervoer reizen – niet zelf te sjouwen. Het enige wat zij daarnaast nodig heeft is dat iemand haar even laat “zien” waar zij mag masseren en waar het toilet en de koffiemachine zijn.

Behalve de massages bij bedrijven waarvoor o.a. The Chairmen at Work Monique kan inhuren, werkt zij in haar eigen praktijk “SportMasseur Keur”. Je kunt haar vinden via www.sportmasseurkeur.nl .

Ik heb twee massages van Monique mogen bijwonen als fotograaf en beide mensen die zij mocht masseren vonden het heerlijk. Monique is een enorm warme persoonlijkheid en kan heel goed luisteren. Doordat ze slecht ziet compenseert ze op andere zintuigen, zoals horen en voelen. Dit kun je merken aan haar manier van masseren en luisteren.

Op de vraag “waar ben je het meeste trots op?”, antwoordt zij: “Dat ik voor mijzelf heb gekozen, een eigen onderneming ben gestart. Dat ik vervolgens in mijzelf ben gaan geloven en dat het nu lukt”. Ik ben “bekwaam, bevoegd en bevlogen”!

Volg Evelien op InstaLinkedin of op haar website – Lees, kijk en raak geïnspireerd! Want veranderen én impact maken doen we samen!