Joost Rigter is niet alleen een veelgevraagde gastspreker op congressen en events maar ook oprichter van The Chairmen at Work. Lees hier zijn TEDx Haarlem verhaal.

Joost Rigter heeft een zeldzame oogaandoening wat hem in tien jaar nagenoeg blind maakte. Dit proces begon vanaf zijn 26ste jaar. Het betekende een totale ommekeer in zijn leven. Hij bleef echter niet bij de pakken neerzitten en zocht naar de “lichtknop” in zijn leven. Meedoen in de maatschappij en uit een uitkeringssituatie. Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen heeft hem ver gebracht. Zo richtte hij in 2012 The Chairmen at Work op – een platform voor blinde masseurs (en slechtziende masseurs) die dezelfde weg willen gaan als Joost. Een weg van mogelijkheden!

Joost wordt gedreven door de vraag hoe je een positieve wending kunt geven aan verandering en obstakels die je pad kruisen. Hij geeft als gastspreker lezingen aan het bedrijfsleven (zoals KLM, ABN AMRO, Deloitte en vele anderen) en in 2016 werd hij gevraagd als spreker van de bekende TEDx lezingen in Haarlem. Zijn thema: Discovering more opportunities through imperfection (kansen ontdekken uit imperfectie)

Joost Rigter Spreker Op TEDx Haarlem

Joost Rigter TEDx Haarlem lezing

Joost begint met het publiek te vragen een blinddoek voor te doen waarmee het publiek zijn wereld binnentreedt. Een wereld die op zijn 26ste op zijn kop kwam te staan door de diagnose van de dokter dat hij een ongeneeslijke oogziekte had die tot totale blindheid zal leiden.

Tot zijn 26ste was hij een enthousiaste en succesvolle tennisser en hij droomde van een eigen restaurant. Hij ging naar de hotelschool in België en studeerde in 3 jaar af. In Haarlem vervolgde hij een business opleiding. Op zijn 26ste kwam er een eind aan dit onbezorgde leven met de diagnose van de dokter.

Het was moeilijk, hij zocht hulp om deze verandering te kunnen accepteren. Hij leerde opnieuw lezen en schrijven met behulp van spraakcomputers en een bril, bestelde een prachtige labrador en voelde zich weer wat beter. Hij kon weer zelfstandig een email sturen naar vrienden en voelde zich weer bijna een tennis kampioen.

Joost Richter Oprichter The Chairmen At Work

In Amsterdam overdacht hij de 3 inzichten die nodig zijn om verandering het hoofd te bieden:

  • Acceptatie
  • Kwetsbaarheid
  • Durven & Doen

Acceptatie

Door de situatie te accepteren kun je verder en kun je tegenslag achter je laten en je nieuwe wegen tonen om je doelen na te jagen. Zonder acceptatie raak je verstrikt en kom je tot stilstand. Voor de acceptatiefase kom je eerst in: ontkenning en frustratie. Joost was eerst in ontkenning en bleef werken in het restaurant en werd gefrustreerd omdat dat niet meer kon (hij goot wijn naast het glas omdat hij het niet zag). Nu heeft hij in sommige dingen acceptatie gevonden (zoals het nooit meer auto kunnen rijden) en in andere situaties zit hij nog in het proces om tegenslagen te accepteren. Zoals het feit dat hij met een witte blindenstok moet lopen. Accepteren kost tijd. Hoeveel? Dat verschilt van persoon tot persoon.

Kwetsbaarheid

Je kwetsbaar te durven op te stellen is een groot goed voor Joost. Wanneer je kwetsbaar durft te zijn creëer je eerlijkheid en openheid in relaties. Voor Joost is bijvoorbeeld het binnengaan bij een feest een kwetsbaar moment – iedereen ziet hem, hij ziet niemand. Hij kwam eens een feest binnen en kuste de gastvrouw (dacht hij). Dit bleek een man met een grote snor te zijn. Door zijn kwetsbaarheid kwam hij in prachtig gesprek met deze man. Voor Joost betekent kwetsbaarheid dat hij in echt contact met mensen komt.

Durven en Doen

Als je niet durft en doet kom je nergens. Als je in je comfort zone blijft kom je nergens. Zo was het voor Joost makkelijker om thuis water te drinken dan naar de winkel te gaan voor melk. Toen hij dat wel durfde kwam hij in een wereld vol obstakels. Stoplichten waar de ticker was uitgevallen, een supermarkt medewerker die wees waar de melk stond. Maar hij kwam thuis met melk – een belangrijke stap van water naar melk. De vraag aan het publiek is dan ook wat is uw water? Wat is uw melk – Wat is uw doel, uw volgende stap (zakelijk of prive)

Positiviteit

Deze 3 aspecten staan bij Joost voor positiviteit. Positiviteit is een keuze en geen mindset – een keuze die je iedere dag zelf bewust kunt maken.

The darker it gets – the more opportunities I will see! Hoe donkerder het wordt, hoe meer kansen ik zal zien

Joost Rigter, The Chairmen at Work