Onze sociale onderneming heeft een maatschappelijke missie om inclusiviteit te verhogen voor blinde en slechtziende coaches en masseurs. Er is in Nederland nog geen wettelijke vastgelegde rechtsvorm voor sociale ondernemingen – het is geen stichting zonder winstoogmerk, kan gewoon een eigenaar hebben en aandeelhouders maar toch is geld verdienen niet het hoofddoel. In de missie van deze bedrijven zijn de 3P’s verankerd in hun DNA – People – Planet – Profit.

Inclusieve samenleving

Bij sociale ondernemingen als The Chairmen at Work is het hoofddoel maatschappelijke waarde te creëren door blinde en slechtziende coaches, trainers en masseurs weer deel te laten nemen in de maatschappij. Gericht op een inclusieve samenleving – Energiek Inclusief Ondernemen noemen we dat bij de Chairmen at Work.

Welke soorten sociale ondernemingen zijn er?

  • Non-Profit sociale ondernemingen – veelal met een liefdadigheidsmissie voor milieu, mensenrechten, gezondheid of armoede (Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen)
  • For-Profit sociale ondernemingen – Dit zijn bedrijven met de focus enerzijds op winst, maar anderzijds met een maatschappelijke doelstelling gericht op milieu (Tesla – schone auto’s), Bamboo Bicycles, Plastic Whale Foundation. Veelal bedrijven die een deel van de omzet schenken aan een “betere wereld”
  • Maatschappelijk verantwoord bedrijf – Bedrijven die sociale doelstellingen opnemen in hun bedrijfsvoering en rapportage. In de niet-financiele verslaglegging worden deze maatschappelijke doelen als voetafdruk opgenomen
  • Bedrijf met maatschappelijk doel – Deze bedrijven zijn gestart om een maatschappelijk doel te bereiken gericht op bijvoorbeeld milieu of het verhogen van arbeidsparticipatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Sociaal Bedrijf – Bij een sociaal bedrijf zoals de sociale werkplaats of Downies en Brownies zijn volledig gericht op het aanstellen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (fysiek of geestelijk)
  • Coöperatie – Zoals onlangs 200 boeren en omwonende in Zeewolde gezamenlijk 83 windturbines openden. Een bedrijf van en voor klanten. De boeren en omwonenden leveren stroom aan Vattenfal voor ca 300.000 huishoudens en de boeren en omwonenden ontvangen hiervoor een goede prijs.

Verdient een sociale onderneming geld?

In de meeste vormen (zoals bij The Chairmen at Work) wordt er een commercieel tarief gehanteerd om de sociale doelstellingen te kunnen behalen. In het geval van The Chairmen betalen bedrijven een normaal tarief voor een stoelmassage op locatie zodat de blinde en slechtziende masseurs een normaal uurtarief kunnen verdienen waarmee zij een zelfstandig en volwaardig bestaan kunnen opbouwen in de maatschappij.

Sociaal inkopen

Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk om bij de inkoop van producten en diensten te letten op aspecten als milieu, arbeidsomstandigheden of sociale aspecten. Dat heet Maatschappelijk verantwoord inkopen (sociaal inkopen). Daarmee willen bedrijven hun eigen MVO doelstellingen halen en maatschappelijke impact maken.

Hoe vind ik een sociale onderneming?

Er zijn een aantal platformen in Nederland waarop u sociale ondernemingen (en ook de Chairmen) kunt vinden.

Buy Social –  Een initiatief van de Social Impact Factory en Social Enterprise NL, om sociaal inkopen laagdrempeliger en makkelijker te maken. op de Buy Social Market vind je een breed scala een sociale ondernemingen. De Buy Social Market is de simpelste manier om in te kopen met impact: alle producten en diensten die je hier vindt, worden aangeboden door duurzame en inclusieve ondernemingen!

Locaties met Meerwaarde – Organiseer uw event, congres of festival in een locatie met meerwaarde voor natuur, cultuur of mens. Zij bieden ook entertainment en workshops met impact! Bekijk de webiste Locaties met Meerwaarde.

Sociale Zaken – Op de website van Sociale Zaken vindt u een digitale marktplaats voor sociaal verantwoord inkopen. Een ruim overzicht van sociale firma’s in Amsterdam die producten en diensten bieden.

De Normaalste ZaakDe Normaalste Zaak  is een actief netwerk van bijna 700 werkgevers die samen aan een inclusieve arbeidsmarkt bouwen. Heeft uw organisatie ook ambities op dit vlak? In dit netwerk helpen ondernemers elkaar verder.